Feymann Tekniği

Feymann Tekniği

Verimli ders çalışma tekniklerinden biri olan Feynman tekniği adını 1918 doğumlu Amerikalı Richard Feynman adlı fizikçiden almaktadır. Yaşadığı dönemde "İyi bir anlatıcı" olarak anılırdı. Çünkü Richard Feynman kuantum fiziği gibi karmaşık konuları bile herkesin anlayabileceği şekilde ve dilde anlatıyordu. Feynman' in iyi bir anlatıcı olabilmesindeki en büyük etmen bir şeyi anlatabilecek kadar iyi öğrenmesiydi.

Feynman tekniğinin dünyada çok yaygın kullanılmasının sebeplerinden biri de basit olması ve uygulamasının etkili sonuçlar vermesidir.

"Eğer bir şeyi basitçe açıklayamıyorsan onu yeterince iyi anlamamışsın."  düşüncesine dayanmaktadır. Feynman tekniğinin stratejisini, küçük çocuğa anlatır gibi anlat! şeklinde de belirtebilirsiniz.

 

03.05.2022 290

               Feynman Tekniği: 4 aşamadan veya adımdan oluşmaktadır.

Adım: 1 Bir konu seç ve çalışmaya başla.

Adım: 2 Konuyu bilmeyen birine bir çocuğun anlayabileceği dilde ve şekilde anlat.

Adım: 3 Anlatırken tıkandığını yerleri not et.

Adım: 4 Daha iyi anlamak için dönüp yeniden çalış.

                                                                         03-05-2022

Adım: 1 –  Bir Konu Seç ve Çalışmaya Başla

Çalışmak veya öğrenmek istediğiniz konuyu belirleyiniz. Konunuz çok genel bir konu ise ana konuyu alt konulara ayırıp ayrı ayrı çalışabilirsiniz. Bir kâğıda veya not defterine yazabilirsiniz.

Konuyu çalışınız. Örnekler çözünüz. Anladığınızı düşünene kadar çalışın. "Şimdi bu konuyu kim olursa olsun anlatabilirim." dediğiniz an bir sonraki aşamaya geçmeyi deneyin.

Ancak Feynman ders çalışma tekniğinde ikinci aşamaya geçmeden 1. Aşama için şunları yapın:

Çalışacağınız konu ile ilgili örnekler düşünün. Çünkü anlatırken en çok işinize yarayacak şeyler örnekler ve somutlaştırmalardır. Bir düşünün. Aklımızdan yüzlerce düşünce geçer ama etkili bir olayı hayatımız boyunca unutmayız. Verilen bir öğüdü dikkate almasak bile o öğütle ilgili yaşanmış bir olayımız varsa kolay kolay unutmayız.

Konuya çalışırken ezber kesinlikle yapmayın. Konunun mantığını anlamaya çalışın.

Önemli gördüğünüz yerlerin altını çizin ve not alın. Neden önemli olduğunu notun kenarına yazın. Çünkü bir süre sonra notunuzun ne olduğunu unutmuş olacaksınız. Birçok öğrenci gibi "Ben unutmam." demeyin.

Tam olarak anlamadığınız yerleri soru işaretisimgesiyle işaretleyiniz. Neyi anlamadığınızı hemen kenarına küçük bir şekilde bir iki kelime olacak şekilde not ediniz.

Adım: 2 – Konuyu En basit Şekilde Çocuğa Anlatır Gibi Anlat

Konuyu yazdığınız kağıt eya not defterine konuyu yazarak anlatın. Konuyu hiç bilmeyen birine anlatır gibi anlatın. Yani çocuğa anlatır gibi anlatın. Karmaşık ifadelerden kaçının.  Ne kadar basit bir dil kullanabilirseniz konuyu o kadar iyi anlamış olursunuz.

Yazdıklarınızı sesli de tekrar edebilirsiniz. Faydasını görürsünüz. Ayrıca monolog yani tek kişilik tiyatro oyunu gibi canlandırmak da oldukça etkilidir. Yani konuyu açıkladınız. Hemen kendinizi açıkladığınız kişinin yerine koyun ve anlamadığını belirten ifadeler ve sorular sorun. Tekrar açıklayın. Tekrar karşı tarafın yerine kendinizi koyarak tekrar sorular sorarak konuyu basitleştirmeye e somutlaştırmamak çalışın. 

 

Feynman  tekniği  daha da eğlenceli hale getirmek isterseniz bir arkadaşınızla beraber ders çalışın ve sırayla aynı konuyu veya farklı konuları birbirinize anlatmaya çalışın ve her defasında karşınızdaki arkadaşınıza anlamadığınızı hatırlatan konu ile ilgili sorular sorun. Size bu sorular soruldukça Feynman tekniğine göre daha basit anlatma ihtiyacı hissedeceksiniz. Basit anlatmaya çalıştıkça da zorlanmaya başlayacaksınız.

 Adım: 3 – Anlatırken Tıkandığın Yerleri Kontrol Et

Feynman  tekniği kullanırken uygulama yaparken tıkandığınız yerleri not edin. Açıklamakta zorlandığınız noktaları not edin. Yanınızda mutlak not için bir defter tutun.

Feynman tekniği uygulamasının  önemli aşamalardan biri de; Not edin. Not edin. Not edin. Zorlandınız not edin. Aklınıza bir fikir geldi, hemen kısaca not edin (hatırlarım demeyin). Örnek açıklayıcı olmadı not edin. Aksaklıkları not edin. Denediğiniz ama etkili olmayan şeyleri not edin. Neler yaptığınız kadar neleri yapmadığınız da önemlidir. Bu nedenle neleri yapıtınızı not edin. Neleri yapabilirsiniz  kısaca not edin.

Adım: 4 – Daha İyi Anlamak için Dönüp Tekrar Çalış

Asla şunu yapmayın. Ben konuyu anladım. Bunlar önemsiz veya gereksiz ayrıntılar diye düşünmeyin. Eğer bu kadar uğraşıp Feynman 4. Aşamada kendinizi rahatlatmaya çalışmak için pes edecekseniz boşuna uğraşmış olacaksınız. Daha iyi anlamak için tekrar çalış ilkesi asla küçümsemeyin. Hatayı herkes yapabilir. Ama başarılı insanlar hatalarını kabul edip düzelten insanlardır. 

 

Rehberlik Birimi